poniedziałek, 30 czerwca 2014

DIETETYCZNE CIASTO MARCHEWKOWE

Czas wrócić do dietetycznych ciast. Na początek zapraszam na genialnie odchudzone ciasto marchewkowe, które znalazłam na blogu ABC dieta od kuchni. Ciasto ma kilka zalet, po pierwsze jest pyszne, po drugie jest lekkie, zdrowe, po trzecie robi się je bardzo łatwo, po czwarte składniki ma każdy w domu, po piąte szybko znika. Polecam!


Ciasto marchewkowe dietetyczne

  • 400 g drobno startej marchwi
  • 130 g płatków owsianych
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta imbiru
  • 50 g owoców suszonych (rodzynki, żurawina, morele)
wierzch: 
  • opakowanie serka homogenizowanego waniliowego light
  • płatki migdałowe
 
Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce na bardzo drobnych oczkach. Płatki owsiane zmielić na mąkę. Przesiać przez sito, wymieszać z proszkiem. Suszone owoce jak morele pokroić. 
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Blachę tortownicę 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać żółtka, miksować. Następnie dodać startą marchew i delikatnie wymieszać. Dolać oliwę i miód, wymieszać. Na koniec dosypać mąkę z płatków, przyprawy i delikatnie wymieszać. Dosypać bakalie. Ciasto przełożyć do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na 50-60 minut. Upieczone ciasto odstawić na 15 minut do wystudzeni. Chłodne wyjąć z blachy.  Wierzch posmarować serkiem. Na suchej patelni przyrumienić płatki migdałów, posypać nimi serek.
SMACZNEGO!
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz